Agresiunile financiare – ce ruineaza familiile si afacerile romanilor?

 • Totul începe pe nesimţite. Totul porneşte de la bani. Sunt prea puţini, chiar dacă lucrezi şi Duminica şi ai renunţat poate şi la Paşti şi la Crăciun. Pui prea puţini bani deoparte deşi lucrezi până la epuizare… Agresiunea financiară devine din ce în ce mai brutală. În familie apar certuri. Discuţiile devin interminabile. Şi trec ani şi ani din viaţă fără ca vreunul să-şi dea seama de faptul că se agresează financiar unul pe celălalt printr-o proastă administrare a banilor.

  crowds-1382831-639x426Este de aşteptat ca familiile din România să sufere din punct de vedere financiar, întrucât de 26 de ani, de la revoluţia din 1989, elevilor nu li s-a oferit o educaţie financiară sănătoasă, care să îi ferească de CICLUL DATORIILOR. Părinţii lor nici atât. Proaspăt ieşiţi din comunism, ei nu înţeleg cum vin şi cum se duc banii, deci nu-i pot ajuta. Studenţilor nu li s-a spus niciodată că atunci când vor accesa un credit, se vor obliga să muncească de două ori pentru aceiaşi bani… Şi uite-aşa, de 26 de ani, România bate pasul pe loc pentru că românii muncesc prea mult pentru aceiaşi bani.

  Deci, de 26 de ani, românii se agresează financiar unii pe alţii, chiar din sânul familiei.

  Există două mari agresiuni financiare.

  Prima este RISIPA,
  iar a doua – DOBÂNDA.

  1. RISIPA

  Dacă nu ţii nicio evidenţă asupra veniturilor şi cheltuielilor tale zilnice, cu siguranţă RISIPEŞTI bani. Mai tragic este că nici măcar nu ştii CÂT risipeşti. Dac-ai şti, te-ai speria!

  Când risipeşti bani?

  • când cumperi mai mult decât ai nevoie
  • când cumperi lucruri de care nu ai cu adevărat nevoie (neesenţiale vieţii)
  • când cumperi lucruri neplanificate
  • când nu te uiţi niciodată la preţul produselor pe care le cumperi
  • când nu obţii cel mai bun raport calitate/preţ

  Planul de economisire cartea anuluiRisipa este poarta de intrare în sărăcie. Când risipeşti, nu doar că îl agresezi financiar pe partenerul tău de viaţă, ci şi pe copiii tăi. Risipind bani, le reduci moştenirea. După cum am mai spus şi cu altă ocazie, când vei pleca de pe acest pământ, le vei lăsa copiiilor tăi o moştenire vizibilă (bani, maşini, case, terenuri, afaceri etc.) şi o moştenire invizibilă – risipa. Toată risipa ta s-ar fi putut transforma într-o moştenire vizibilă (de preferat, cât mai lichidă). Cu cât risipeşti mai mulţi bani, cu atât reduci moştenirea pe care o laşi copiiilor tăi.

  Mulţi se plâng că veniturile sunt prea mici, dar nimeni nu se întreabă dacă nu cumva risipa este prea mare.

  Risipim bani pentru că suntem greu de mulţumit. Nu ştim când să spunem „Ajunge!”, „Destul!”. Ne este tot mai greu să spunem „Nu!”.

  Când simţi că banii nu-ţi ajung, redresarea financiară SĂNĂTOASĂ şi CORECTĂ este posibilă doar atunci când iei fie una dintre aceste două decizii, fie ambele:

  1. SĂ ÎŢI REDUCI CHELTUIELILE
  2. SĂ ÎŢI CREŞTI VENITURILE

  A pleca în străinătate nu este neapărat o soluţie. E mult mai uşor să te adaptezi şi să înveţi să trăieşti mulţumit la tine în ţară.

  Aici apare însă o problemă: unii dintre cei rămaşi în ţară aleg să îşi crească veniturile artificial, nenatural, apelând la bănci: unii au un card de credit, alţii credite de nevoi personale, iar alţii credite ipotecare pe viaţă… toate purtătoare de dobândă.

  2. Ceea ce nu înţeleg debitorii băncilor şi toţi cei ce plătesc dobândă (fie ca persoane fizice, fie ca persoane juridice) este faptul că DOBÂNDA este tot o agresiune financiară. La fel ca şi risipa, ea îi obligă să muncească mai mult pentru aceiaşi bani…

  Odată cu accesarea unui credit, ei adaugă sare pe rană şi îşi amplifică agresiunea financiară la care vor fi supuşi pentru 1, 5 sau 35 de ani de acum înainte…

  Soluţia este să transformi cât mai puţini bani în DOBÂNDĂ. Începe prin a-ţi plăti datoriile în propriul tău ritm folosind scadenţarul din Planul de economisire! Cu cât plăteşti mai puţină dobândă, cu atât îţi poţi creşte economiile. Însă pentru a duce o viaţă fără credite, mai ai nevoie de RĂBDARE. Şi la acest capitol mai avem de lucrat. Nerăbdarea oamenilor este o slăbiciune intens exploatată de specialiştii în marketing. Îi vedem pe vecinii noştri îmbogăţindu-se rapid şi avem impresia că trebuie să ţinem pasul cu ei… Iar mass-media promovează astfel de cazuri tocmai pentru a stimula cererea pentru credite! Tocmai pentru a-i întărâta pe oameni! „Dacă el a putut, pot şi eu! Lasă, că-i arăt eu!” – aşa sună mentalitatea românului de rând… Şi mulţi şi-au distrus viaţa şi relaţiile din familie de dragul banilor, al lucrurilor materiale sau al poziţiei sociale…

  Suntem oameni, iar din punct de vedere fizic şi intelectual suntem limitaţi. Unii pot mai mult, alţii mai puţin. Dar cei care au mai mult nu întotdeauna sunt mai înţelepţi decât cei care au mai puţin. Întotdeauna să te întrebi câte datorii atârnă de tot ce au. Câtă dobândă plătesc sau încasează pentru a-şi permite tot ce-şi permit. Cât risipesc pentru a părea fericiţi? Câtă risipă vor moşteni copiii lor?

  Urmează: AGRESORII FINANCIARI – să învăţăm să îi recunoaştem!

  Ţi-a plăcut? Dă mai departe!Share on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0Print this page
  Publicat în 11 ianuarie 2016 în categoriile Educatie financiara | Etichete , , , , , , ,
 • Comentarii