Ce nu ştiai despre creditele rapide, doar cu buletinul?

 • IFN-urile, adică instituţiile financiare nebancare, s-au înmulţit peste noapte şi promit credite rapide, fără prea multe acte şi pe perioade scurte, ceea ce pentru mulţi este sinonim cu un credit „ieftin”. În realitate, dobânzile în cazul IFN-urilor sunt mult mai agresive decât ale băncilor, transformându-le astfel în cămătari cu acte în regulă. Debitorii pot ajunge să plătească dobânzi mai mari decât suma împrumutată!

  dislike-157252_640Ce trebuie să ştii despre IFN-uri:
  1. PRACTICĂ DOBÂNZI MARI – suma de rambursat este mai mare cu cel puţin 23%, dar poate ajunge până la 110%!!!

  2. TE OBLIGĂ SĂ MUNCEŞTI ÎNCĂ O DATĂ pentru o parte din credit. Cu alte cuvinte, în mod normal, dacă economiseai de bună voie, ai fi muncit mult mai puţin pentru aceiaşi bani!

  3. CRESC ARTIFICIAL PREŢUL PRODUSULUI CUMPĂRAT sau al „INVESTIŢIEI”

  Nu apela niciodată la un credit pentru a-ţi achita rata la un alt credit! Problemele nu pot fi rezolvate în acelaşi mod în care au fost create!

  Înainte de a contracta un împrumut la o astfel de societate financiară nebancară, întreabă-te următoarele lucruri:

  1. MAI POT AŞTEPTA? – de cele mai multe ori, răspunsul va fi DA! Nu te grăbi să te îndatorezi!
  2. ÎN CÂT TIMP POT ECONOMISI SUMA DE CARE AM NEVOIE? Tu îţi cunoşti cel mai bine veniturile, de aceea este important să calculezi singru(ă) în cât timp poţi să pui deoparte suma dorită.

  Vrei un frigider nou?
  Să presupunem că accesezi un credit de 3000 de lei pe 24 de luni.
  Rata lunară va fi 153,85 lei. După doi ani vei achita 3692,4 lei – cu 23% mai mult! Practic, e ca şi cum ai mai plăti încă o dată TVA-ul pentru acel frigider. În tot acest timp, frigiderul tău s-a depreciat! Gândeşte-te acum, în cât timp pui tu deoparte 692,4 lei? Cât timp munceşti pentru a economisi această sumă? Vezi? Creditorul nu a muncit nicio secundă pentru banii respectivi, nu a transpirat şi nu a obosit… ci a lucrat de la 9 la 5, iar în weekend a fost liber!

  Cum ai fi putut evita creditul?
  CU RĂBDARE, economisind în fiecare săptămână o sumă de bani:
  Economisind 50 lei / săptămână, îţi puteai cumpăra frigiderul peste 60 de săptămâni (1 an şi 8 săptămâni).
  Economisind 40 lei / săptămână, peste 75 de săptămâni ai fi putut merge să îţi cumperi un frigider nou…
  Iar dacă vrei să îţi iei un frigider nou de Crăciun, trebuie să economiseşti în fiecare săptămână 60 de lei, începând de astăzi!
  În final, s-ar putea să nici nu-ţi iei un frigider aşa de scump… când vei vedea cât de greu ai strâns banii respectivi. 

  3. SUNT DISPUS(Ă) SĂ MUNCESC ÎNCĂ O DATĂ PENTRU x% din suma creditată? Când accesezi un credit, te obligi să munceşti încă o dată pentru aceiaşi bani. Dacă scoţi un credit pentru afacerea ta, creditul îţi va scădea productivitatea – ori tu, ori un angajat de-al tău veti munci încă o dată pentru x% din credit, in loc să produceţi profit. Dacă scoţi un credit pentru nevoi personale, îţi reordonezi priorităţile – practic, rata la credit va deveni noua ta prioritate în viaţă. Merită?

  _____________________________

  Pentru un somn liniştit, feriţi-vă de credite! 

  Ţi-a plăcut? Dă mai departe!Share on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0Print this page
  Publicat în 12 ianuarie 2016 în categoriile Educatie financiara | Etichete , , , , ,
 • Comentarii