de Adela Pârvu

Copleșitor, răvășitor, încântător! Nu am cuvinte să-ți spun cât de mult mi-a plăcut propunerea designerului florist Nicu Bocancea prezentată la târgul de nunți Expomariage. O atmosferă plină de culoare, de veselie și de eleganță rustică! Pe acorduri de muzică populară, fără voce, doar linia melodică ce se răspândea în surdină, m-am trezit transpusă, în standul celor de la Florăria Iris, într-un decor pe care nu mi l-aș fi putut imagina, dar pe care acum mi l-aș dori, fie doar și pentru o petrecere privată. Ăsta da decor original! Da dom’le simți că ești român, că ești la tine acasă alături de cei dragi. Talentatul designer Nicu Bocancea spune că nu crede în trenduri, dar, fără să-și dea seama, chiar el le creează. Pentru că mi-e greu să cred că ceilalți nu vor copia această idee briliantă de decor tradițional superb reinterpretat și adaptat în contemporaneitate.

Alaturi de Nicu Bocancea

Alaturi de Nicu Bocancea

Cum i-a venit ideea acestei teme? Ei bine, la târgurile de nunți există o mare influență occidentală, cu dulcegării preluate din afară, cu litere ce spun I love you în loc de te iubesc. Nicu Bocancea spune că a observat, în ultima vreme, că oamenii se îndepărtează de tradiție și el crede că nu e bine. În plus, a remarcat faptul că mulți nu mai știu să se bucure de propriile nunți și evenimente, că devin stresați și prea preocupați de modă în loc să se bucure de petrecere și să se simtă bine. Și unde te simți bine dacă într-un ambient creat în spiritul tradiției noastre, că doar la nunta ta oricum vin bunicii și părinții, care în majoritatea cazurilor sunt de la țară. Așa că acest decor vine să ofere atmosfera inegalabilă a nunților câmpenești de altădată. Este remarcabil cum a reușit să îmbine elementele actuale, sticla, structurile minimaliste (vezi formele simple ale meselor cu structură metalică șibaloți de paie, aranjamentele sub formă de saci de pe perete, becurile cu plante în ele) cu materiale, plante și decorațiuni tradiționale. Grâul, paiele, rogojinile – toate te duc cu gândul la abundență și bogăție. Florile galbene la vară, veselie, la soare și lumină sufletească.

12

 

Am stat pe prispa din stand cu gândul să admir preț de cinci minute decorul și am zăbovit mai mult de o jumătate de oră. Nu-mi venea să plec atât de frumos era! Am descoperit urările scrise în românește de pe sacii ce îmbrăcau aranjamentele de pe pereți, am văzut dantelele de la gurile borcanelor, văzuțelor de sticlă de pe mese, am dat cu ochii de fiare vechi de călcat cu flori în ele. Doamne cât de frumos! Și grâul ce se pogora de sus ca o binecuvântare și fântâna cu flori  a cărei bază era decorată tot cu grâu și prispa aceea cu fundalul din chirpici și podeaua din lemn și perdeluțe în ferestre – toate m-au copleșit prin simplitate, frumusețe și simbolistică. Ce să-ți mai spun de buchetul de mireasă cu flori de musețel și grâu? Jur că mi-am dorit să fiu mireasă! Absolut minunat! Totul! Domnișoarelor, doamnelor, domnilor, dacă vă gândiți la o tematică pentru nuntă, pentru o petrecere privată sau de firmă, pentru un botez sau mai știu eu ce, nu vă sfiiți și apelați la acest inegalabil designer Nicu Bocancea. Felicitări din tot sufletul lui și echipei de la Florăria Iris. Au muncit două săptămâni pentru acest ambient de al rogojini la perdeluțe, de la instalațiile cu baloți de paie și grâu la aranjamentele florale, dar a meritat din plin. Sper să te inspire și pe tine!

Sursa / Fotografii: Adela Pârvu (www.adelaparvu.com)

26 25 24 23 22 21 20 19 17 16 15 12 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 14