Bună! Sunt Vogue – portofelul Mihaelei…

wallet-637042_640 smallPe Mihaela, florăreasa de la Florăria Flora, o cunosc din august, de la ziua ei de naştere. Atunci m-a primit în dar şi mi-a dat viaţă. A fost dragoste la prima vedere. Am un imprimeu fain cu LV… când mă scoate din geantă, toată lumea ştie că sunt de marcă, iar Miha poate sta cu nasul pe sus fără probleme… În rest, sunt la fel ca oricare alt portofel.

Am un compartiment mare pentru bancnote, unul cu fermoar pentru monezi şi multe compartimente pentru carduri – am auzit că băncilor nu prea le plac bancnotele – angajaţii lor pierd prea mult timp numărându-le, de aceea preferă banii electronici, cardurile. Când banii sunt doar nişte cifre pe ecranul unui computer, doar nişte pixeli, oamenii îi cheltuie mult mai uşor…

Oricum, când m-a primit, Mihaela a pus în mine nişte bani – 325 de lei, dacă ţin bine minte –  buletinul, permisul de conducere, câteva carduri… cred că unul e de credit şi unul de debit, dacă nu mă-nşel. Nu prea pune monezi în mine– le detestă. Devin prea greu.

În septembrie am învăţat datele ei importante:

  • în prima zi din lună Mihaela îşi plăteşte facturile la Vodafone şi la RDS
  • în 3 – curentul
  • în 4 – rata la bancă
  • în 10 – gazul
  • în 18 – întreţinerea
  • în 25 – suma minimă de plată la cardul de credit
  • în 28 – chiria pentru spaţiul în care se află florăria

Dar eu mă bucur de o relaţie foarte specială cu Mihaela… mă foloseşte în fiecare zi. Dimineaţa, mă verifică şi mă pune-n geantă. Pune şi scoate bani din mine zilnic, dar eu nu ţin nicio evidenţă. Nici Mihaela… Aşa că de ce să mă stresez???

Să îţi spun cum arată o zi din viaţa mea? Poi… prima dată mă deschide ca să plătească taxi-ul – se trezeşte cam târziu dimineaţa. Apoi îşi cumpără doi covrigi şi un suc. Pe la prânz mănâncă „meniul zilei” – îi aduce cineva la florărie… – şi apoi mă mai deschide spre seară, când pleacă acasă. Nu există zi să nu mă ducă la supermarket. Acolo lasă cam jumătate din bani. Dacă nu are bani destui, scoate şi cardul de credit… Ceea ce nu înţeleg eu este de unde ştie Mihaela câţi bani să ia şi câţi să lase în mine? De unde ştie ea cât trebuie să cheltuiască? Pentru mine e un mister… deci presupun că şi pentru ea.

Aş vrea s-o-ntreb totuşi dacă crede în RISIPĂ, dar am emoţii. Mă tem că mă va schimba… Am vorbit cu mai multe portofele şi am auzit că şi ele se tem doar de RISIPĂ – e ca un diavol care răpeşte banii, provocând multe certuri în familii, multă frustrare… Risipa lasă portofelele goale… iar în lumea noastră, un portofel gol este o mare ruşine…

Şi ştii ce mi-a zis Cărămidă, portofelul soţului ei? Că RISIPA ar fi un virus foarte contagios, de care Mihaela nu este conştientă şi pe care nu a învăţat încă să îl ţină sub control. Când Mihaela va muri, ea va lăsa copiilor nu doar o moştenire vizibilă (bani, casă, maşină etc.) ci şi o moştenire invizibilă – adică RISIPA din timpul vieţii ei. Nu-mi vine să cred că la vârsta ei Mihaela chiar nu se gândeşte la lucrurile astea!!!

Mă sperie faptul că mă goleşte periodic. Chiar sunt îngrijorat! De fiecare dată când rămân gol, am impresia că Mihaela o ia din nou de la zero… Poate nu-i adevărat, dar uneori o văd că suferă în tăcere. Când m-a golit prima dată, am crezut că vrea să mă cureţe. Dar nu! De fapt, ea chiar n-avea ce să pună în mine. Nu ştiu dacă-i place să mă vadă gol… dar probabil că o fi având şi ea vre-o satisfacţie. Nu-mi dau seama… Figura ei frustrată mă pune uneori pe gânduri… Nu cred că sunt prea mic… chiar nu poate să spună că-i prea mic compartimentul pentru bani. Doar toate portofelele suntem la fel!

De Crăciun m-a golit. Mihaela a făcut carnagiu… De Revelion m-a golit. A aruncat cu bani în stânga şi-n dreapta de parcă ar fi fost un balaur cu şapte capete. Acum zac cu 3 lei în mine. N-am fost făcut ca să stau gol!!! Mihaela nu înţelege treaba asta? Tind să cred că Mihaela s-a infectat cu RISIPĂ şi viremia a ajuns la cote alarmante în micul ei univers economic…

Mai mult sau mai puţin gol, mă bucur că am intrat împreună în 2019. Tare-aş vrea s-o pot ajuta să îşi administreze banii mai bine… Ieri m-am întâlnit iar cu Cărămidă, portofelul soţului ei. Cărămidă nu a rămas gol niciodată! Ieri era mult mai plin „de viata” decât mine… Cărămidă mi-a dezvăluit cum îşi administrează banii soţul ei şi parcă văd o luminiţă la capătul tunelului. Din 2 ianuarie 2016, soţul ei aplică PLANUL DE ECONOMISIRE – un altfel de manual de educaţie financiară… nu ce se găseşte pe toate gardurile. Cărămidă crede că principiile din Planul de economisire l-au determinat pe soţul ei să facă nişte schimbări mici, dar cu impact foarte mare! Soţul Mihaelei zice că Planul de economisire ar fi un fel de vaccin împotriva sărăciei şi risipei… Sper să fie adevărat! Sper să înţeleagă odată şi Mihaela că nu mai poate continua aşa! Trebuie să fie mai disciplinată financiar pentru că vrea să rămână însărcinată… Ce vrea să-i lase în urmă bietului copil? Doar risipa?

manual de utilizare pentru portmoneul vogue