Şi cum să te conectezi ieftin şi rapid la acest ocean de informaţie?

 

Cei care lucrează în comerţ (şi mai ales cu produse perisabile precum florile) ştiu foarte bine cât de preţioase sunt momentele de linişte, în care nu eşti întrerupt de nici un client. Atunci poţi să te aşezi, să îţi scoţi telefonul şi să navighezi pentru câteva minute pe internet. Ceea ce părea de necrezut s-a materializat într-un timp record: acum toată planeta are acces la internet de mare viteză direct de pe ecranul telefonului mobil.

Dar o veste cu adevărat surprinzătoare este aceea că traficul pe dispozitive mobile l-a depăşit pe cel de pe PC încă de la începutul anului 2014. Cât plătesc însă românii pentru informaţia culeasă de pe ecranul smartphone-ului sau tabletei? Vezi în tabelul de mai jos.

tarife internet mobil iulie 2015 - Copy

VODAFONE
Cel mai ieftin – 0,96 EUR/GB
Cel mai scump – 8 EUR/GB pe tabletă sau mobil (cu abonament) sau 5 EUR (fără abonament)

ORANGE
Cel mai ieftin – 1,2 EUR/GB
Cel mai scump – 9 EUR/GB pe tabletă sau mobil (cu abonament) sau 5 EUR (fără abonament)

TELEKOM
Cel mai ieftin – 1,15 EUR/GB
Cel mai scump – 2,33 EUR/GB

Mobile-stats-vs-desktop-users-global-550x405Se pare că traficul de pe tabletă este taxat cel mai mult, iar extra-opţiunile de internet pe mobil sunt hoţie la drumul mare pentru abonaţi. Cel mai avantajos pare să fie traficul pe cartele PrePay reîncărcate cu valori mari. Dar atenţie mare la perioada de valabilitate a traficului achiziţionat! Aceasta poate fi cuprinsă între trei zile şi 6 luni. Nu vă fie ruşine să puneţi întrebări pentru a fi bine informaţi înainte de a efectua o reîncărcare.

Cât de limitate sunt ofertele nelimitate?

Un alt aspect pe care merită să îl aducem în discuţie este viteza de descărcare şi încărcare a datelor. Aici iese la iveală marea momeală a „abonamentelor nelimitate”! Traficul este nelimitat, într-adevăr – te poţi conecta oricând şi oriunde. Dar nu ţi se spune nimic despre viteza cu care ţi se va încărca o pagină. Şi, crede-mă – după ce ai experimentat viteze 3G şi 4G, scăderea vitezei la internet îţi poate provoca anevrism şi rabie!
Şi e de înţeles:  îţi scade productivitatea, navigarea pe net devine un chin ş.a.m.d. E clar că vrem viteză – doar ne place pe repede-nainte… Vrem ca lucrurile să se întâmple instantaneu. Vrem ca informaţia să sară de pe un ecran pe altul cu viteza luminii, nu să băltească într-un cerculeţ rotativ. Vrem acţiune, nu suspans. Iar companiile de telefonie mobilă s-au prins şi au pus o taxă pe această nevoie „de bază” a internauţilor moderni. Aşa se face că abonamentele de la Digi includ doar 3 – 5 GB de trafic la viteză mare. După consumarea acestora, viteza scade simţitor. La fel stau lucrurile şi în celelalte reţele.

_____________________

România nu are autostrăzi de asfalt, ci din fibră optică.
________________

Totul la vedere sau anonim?

Adică, abonat sau neabonat? Aceasta-i întrebarea.
Cum e mai bine să navighezi într-un mediu online din ce în ce mai vulnerabil, mai transparent şi mai nesigur?
În timp ce unii nu ştiu cum să iasă din anonimat, alţii se tem să nu devină prea populari. Aşa-i pe net. Dar anonimitatea este încă posibilă, şi nu prin setările browser-ului, ci prin achiziţionarea unei cartele care te transformă într-un simplu număr. [Spun „încă” pentru că deocamdată la cumpărarea unei cartele reîncărcabile nu ţi se cere buletinul.] Dar poate cel mai mare avantaj este faptul că eşti liber de contract, că nu trebuie să aştepţi 24 de luni ca să te răzgândeşti şi nici să plăteşti vre-o taxă de reziliere aberantă. Aşadar, cartelele PrePay sunt pentru oameni liberi. Restul e sclavie.

Internet, telefonie şi TV?

Nu, nu trebuie să le iei pe toate la pachet. (Doar dacă nu cumva eşti casnică.) Dacă ai un job şi lucrezi 8-10 (pardon, 14) ore pe zi, vei constata că plăteşti enorm de mult pentru puţinele ore pe care apuci să le petreci în faţa televizorului, fie el şi ultra full HD. E drept că unii încearcă să compenseze lăsând televizorul aprins şi când pleacă de-acasă… Dar din păcate, mulţi semnează pentru ca imediat după aceea să regrete. Şi e firesc să le pară rău după ce semnează un contract ce-i leagă de mâini, de picioare şi… de ochi nu mai puţin de 24 de luni – pentru că din peste 100 de canale, nu se uită decât la vreo 5 sau 6, iar din miile de minute naţionale şi internaţionale nu folosesc nici măcar un sfert. În realitate, abonatul a folosit mai puţin de jumătate din serviciile facturate.

________________

NU IROSI MEGABYTES AIUREA!
1. Nu lăsa telefonul conectat în permanenţă la internet. Informaţia circulă chiar dacă ecranul nu este aprins, iar bateria se descarcă mult mai repede.
2. La căutări, introdu mai multe cuvinte cheie legate strict de informaţia pe care doreşti să o găseşti.
3. Nu descărca aplicaţii despre care nu ştii nimic. În plus, dezinstalează aplicaţiile pe care le-ai folosit doar o singură dată. Actualizările lor îţi consumă din trafic!
4. Vizionează mai puţine filme sau videoclipuri, şi nu opta pentru HD dacă nu este strict necesar.
5. Nu posta pe FB 10 poze cu noua ta manichiură. Una singură este îndeajuns.
6. Reîncarcă-ţi cartela direct de la reprezentanţa companiei de telecomunicaţii. 

Ştiai că poţi folosi smartphone-ul tău ca pe un router prin care se conectează la internet alte dispozitive (laptop, tabletă, chiar şi PC)?