Daca te-ai intrebat vreodata cate florarii sunt in Romania, iata raspunsul. La inceputul anului 2020 un numar de 3.050 de firme functionau sub codul CAEN 4776 –  Comerţ cu amănuntul al flo­rilor, plantelor şi seminţelor (…) in magazine specializate. Din pacate, aceasta cifra nu se refera doar la florarii ci si la magazinele de tip pet shop, incluse tot aici. Putem estima, grosso modo, ca impreuna cu floristii care functioneaza sub codul CAEN 4789 – Comert cu amanuntul prin standuri, chioscuri si piete al altor produse – in Romania sunt in jur de 3.000 de florarii si agentii de evenimente. Asadar, avem o florarie la fiecare 6.300 de locuitori.

Care este orasul cu cele mai multe florarii?

Dupa cum este si firesc, in capitala tarii ii gasim pe cei mai multi floristi. Cate florarii sunt in capitala Romaniei? In Bucuresti functioneaza cel putin 10% din totalul floristilor, asadar cca. 300 de firme sunt implicate in comertul cu flori. Deoarece in Bucuresti si in judetul Ilfov se afla un numar mare de furnizori de flori si accesorii, este foarte usor sa incepi o afacere cu flori in capitala. Dar exista o zicala: “intra cine vrea, ramane cine poate”.

Concurenta este uriasa si in orasele mari ale tarii: Timisoara, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi, Craiova si Galati. In mediul rural, insa, florariile sunt aproape inexistente. In schimb, au mai mult succes producatorii de flori la ghiveci, in special rasaduri si plante de exterior (muscate, petunii etc.) precum si pepinierele de arbori si arbusti ornamentali.

“Orasul” cu cele mai multe florarii este de fapt in mediul virtual – pe Facebook, mai exact. Florariile care nu au un punct de lucru stradal sau ambulant, ci doar o simpla pagina de Facebook, s-au inmultit in ultimul timp. Multe dintre ele sunt ilegale – adica neinregistrate, neautorizate, fara casa de marcat – pe scurt, neimpozitate. In schimb, stau foarte bine pe partea de branding si marketing online: au un nume pompos si platesc reclame pe Facebook, fara sa aiba produse perisabile pe stoc.

Principala problema este ca sunt greu de identificat. Asadar, unele florarii care functioneaza doar cu o pagina de Facebook ar putea avea o acoperire partiala, la limita legii, deoarece un SRL poate sa aiba mai multe coduri CAEN secundare. Indeplinirea partiala a formalitatilor legale, insa, tot le tine in ilegalitate. Mai departe intervine relatia cu furnizorii. Din dorinta de a-si vinde marfa, importatorii de flori si accesorii nu-si pierd timpul cu verificarea clientilor. Suntem tara in care toti putem vinde de toate, oricum, oriunde. Etica afacerilor lipseste cu desavarsire.

Supermarketurile si hypermarketurile – cele mai mari lanturi de florarii din Romania?

flori la supermarketLidl are peste 250 de magazine in Romania, iar Kaufland peste 120 de unitati – toate dotate cu raion de flori si plante. In septembrie 2015 anuntam ca 193 de florarii Lidl musca din profitul florariilor. De atunci si pana azi, s-au mai adaugat inca 57 de magazine Lidl – unele chiar in localitati mici. In limbaj “european”, supermarketurile se incadreaza in categoria “comert nespecializat” cu flori. Iar raportat la numarul de florarii, fiecare supermarket diminueaza vanzarile a 8-10 florarii.

Plantele de apartament au fost mereu un cadou inteligent si un produs de baza pentru florarii. De cand se gasesc si plante si flori in supermarketuri, vanzarile de plante in florarii a scazut simtitor. Mai mult decat atat, niciun supermarket nu a intrerupt importul de plante si flori de la decretarea starii de urgenta – deci nu au dat dovada de solidaritate cu floristii care stau acasa fara niciun venit. In schimb, rafturile supermarketurilor sunt mereu pline. Probabil ca florile devin produse “de stricta necesitate” in functie de locul in care sunt comercializate…

Pentru ca nu toti au inteles impactul negativ al supermarketurilor in Romania, trebuie sa mai repetam inca o data. Atunci cand cumperi din supermarket – banii tai hranesc niste companii obeze si ii imbogatesc pe cei deja bogati. Pe cand, apeland la serviciile unei florarii, sustii o afacere de familie si ajuti economia locala.

Cate florarii sunt deschise de Florii si de Pasti?

aranjament de pasti la o florarieStarea de urgenta a dus la inchiderea multor afaceri considerate “neesentiale”. Nu toate florariile s-au inchis. Potrivit unui sondaj realizat de Florists Only, dupa ce s-au luat masuri de distantare sociala, 75% dintre floristi au spus ca isi vor suspenda activitatea temporar. Un numar relativ mic de florarii mai onoreaza comenzi in aceasta perioada, intrucat nici furnizorii de flori nu au adus marfa decat pe baza de comanda. Cei ce stau acasa vor trai din plata Covid-19 (insemnizatia de somaj tehnic).

“Florariile” improvizate din supermarketuri insa au ramas deschise. De asemenea, si florariile online mai trimit comenzi in tara florariilor partenere. In Marea Britanie, insa, cele 1.200 de florarii din reteaua Interflora s-au inchis inca de pe 24 martie. Clientii sunt anuntati ca floristilor li s-a dat mana libera ca sa poata realiza aranjamente florale doar cu florile pe care le au in stoc.

Daca vrei sa trimiti un buchet de flori de Florii sau de Pasti, intr-o alta localitate, cauta o florarie locala si comanda direct, fara a apela la intermediari. Pe plan local, iti recomandam sa cumperi flori de la producatorii din apropiere care livreaza la domiciliu sau care vand in standurile din piete si la florariile inca deschise.

Cate florarii vor supravietui pandemiei de coronavirus?

florarie cu flori expuse afaraCu siguranta, cele cateva sute de supermarketuri vor continua sa vanda flori si nu este exclus ca in viitor, cota lor de piata sa creasca. In Marea Britanie, mai bine de 50% din flori sunt vandute prin mastodontii retailului. In Europa de est, ponderea lor in comertul cu flori este considerabil mai mica, dar in crestere.

Florariile ilegale de pe Facebook s-au axat in mare parte pe flori de sapun, trandafiri criogenate si ursuleti – produse neperisabile pe care le pot vinde chiar si in aceasta perioada. Dupa ce isi vor epuiza stocurile, unele dintre ele vor disparea fara urma. In schimb, nu este exclus sa se inmulteasca florariile online in aceasta perioada. Firmele din toate domeniile cauta sa isi mute activitatea pe Internet, asa ca economia va fi mai digitalizata ca niciodata. Cei ce nu vor fi usor de gasit in mediul online vor fi marii perdanti. Cu alte cuvinte, floristii trecuti de prima tinerete trebuie sa profite de pauza pe care le-o ofera coronavirusul si sa invete cat mai multe despre utilizarea unui smartphone si despre cum functioneaza internetul.

Vor disparea florariile neprofitabile si startup-urile?

Florariile (legale sau ilegale) care nu au fost profitabile inainte de epidemia de coronavirus vor intra in insolventa sau se vor inchide. Altfel, se vor supraindatora, iar la un moment dat, tot vor ajunge in incapacitate de plata. Este un moment prielnic pentru reevaluarea afacerii. Este mai bine sa te opresti la timp, decat prea tarziu…

Printre florariile afectate de coronavirus se numara si cele proaspat deschise la inceputul acestui an. Aceasta epidemie pur si simplu le-a taiat aripile. Nu stim cate florarii sunt in aceasta situatie, dar stim ca nu le va fi deloc usor. Decizia de a reveni insa va trebui cantarita foarte bine.

Epidemia de coronavirus este precum o sita prin care vor trece doar afacerile bune si statornice. Experienta, spiritul inovativ si creativitatea isi vor spune cuvantul. Pentru a trece cu bine peste pandemie, floristsonly.ro pune la dispozitia tuturor floristilor un Ghid de supravietuire. Acesta cuprinde 10 idei de valorificare a timpului petrecut in izolare la domiciliu. Cunosti un florist care ar putea beneficia de acest Ghid de supravietuire? Invita-l pe floristsonly.ro sau trimite-i link-ul catre articol!