Până acum ai făcut impresie bună şi nimeni n-a observat ce buchete naşpa ai cumpărat? E timpul să oferi flori ca la carte. Fii atent aici:

man-869215_640– ia buchetul cel mai ieftin de la prima florăreasă din piaţă. Acel buchet pe care crezi că şi bunica l-ar fi putut face, fără ochelari. Alege fie un buchet camouflage – ambalajul are aceeeaşi culoare ca şi florile şi nu iese cu nimic în evidenţă, fie buchetul cu faţă de masă inclusă – iei  ambalajul şi acoperi o masă de 12 persoane cu el.

– miroase-i cozile şi asigură-te că îţi produce greaţă şi vărsături instantaneu.

– cumpără crini albi vopsiţi cu mov pe margini, dar şi vârfurile bobocilor. Ştii că n-au fost mov de la început… dar par atât de naturali! Nu-i aşa? Când îi oferi, ca să te scoţi, spune-i totuşi că i-ai editat puţin în Photoshop… Măcar veţi râde bine.

– acum îţi place ideea cu crinul alb vopsit mov pe vârfurile petalelor, nu-i aşa? Să-ţi spun un secret: clientul ideal este cel care cumpără minim TREI crini regali. Iar ca să rămâi în istorie, roag-o pe florăreasă să îi spray-eze pe toţi trei. Cu mov. Intens. Va consuma astfel un tub întreg doar pentru buchetul tău şi nu se va alege cu nici un leu profit… Felicitări!!! (P.S. Să nu comentezi că nu-ţi place mirosul că vei primi o vază-n cap! Hai! Să fii cuminte! Bine?)

– crinii sunt frumoşi doar dacă au toate cupele înflorite. E mai sigur aşa, decât să trăieşti cu frica că nu s-au mai deschis bobocii.

– trandafiri: dacă nu-s moi, nu-s buni. Asta-i regula. Caută acei trandafiri care se bălăngăne dintr-o parte într-alta în bătaia vântului sau a propriei respiraţii. Mânuieşte-i cu grijă.

– trandafirii de obicei se curăţă de primele petale. Dacă ţi se pare că florăreasa îndepărtează prea multe, taci, că ştie ea ce face!

– oferă trandafiri cu sclipici chiar dacă nu eşti sigur că-i plac. Vei demonstra că te-ai gândit la mai multe variante şi că ai ales-o pe una dintre ele.

orhidee: creţe. Ai reţinut? Creţe este cuvântul cheie. Şi cu o uşoară tentă de maroniu… dar ai grijă ca maroniul să fie acoperit de spray color şi sclipici. Roag-o pe florăreasă să mai adauge puţin din fiecare dacă nu eşti pe deplin mulţumit. (Spray-ul să fie altă culoare decât cea a petalelor – asta deja cred că ştii.) Desigur, nu te limita la trei cupe… sigur vei face impresie proastă cu un buchet aşa de ieftin. Dacă cumperi orhidee, oamenii au deja pretenţii de la tine. Eşti om important. Fii mândru de asta!

Anthurium sau Flamingo. Întotdeauna să îi aminteşti florăresei ambele denumiri… Nu te uita la aranjament. Nu e musai să aibă frunze neobişnuite… Şi feriga de pădure mioritică e bună. Este o floare exotică, într-adevăr, dar merge combinată cu garoafe şi ochiul boului. Verdeţurile asigură-te că ţin mai puţin decât floarea. Floarea trebuie să ţină de la trei săptămâni în sus. Totuşi, dacă vezi că pistilul are vârful mai închis la culoare, poţi să ceri o reducere pentru un buchet din trei  sau mai multe fire. Va fi impunător, chiar dacă pentru o zi, două… trei. Maxim trei.

–  Protea: vrăjeală. Cuvântul cheie pentru această floare exotică este “vrăjeală” – proaspătă sau uscată, este tot una. Cumperi această floare când nu vrei să dai greş. Adică, atunci când chiar n-ai nici cea mai vagă idee cum arată o floare proaspătă în deplina ei frumuseţe. E un fel de floare unisex. Vei simţi că e un lux după preţ. E important să fie cât mai păroasă şi cât mai neutră din punct de vedere cromatic. Gri-cenuşiu sau chiar maro, spre marsala, culoarea anului 2015.

–   Gerbera – se cumpără în zilele caniculare de vară. Preferă apa din abundenţă, până sus la floare, mai ales dacă petalele par uşor curbate sub presiunea atmosferică. La aceste flori nu se schimbă apa decât după ce se dizolvă întreaga tulpină. Acuma, pe bune, chiar nu-i OK dacă tulpinile nu sunt umpic alunecoase încă din florărie…

Lisianthus sau Eustoma. Din nou, ambele denumiri sunt importante. Vei da dovadă de cultură generală, ceea ce rar se întâmplă în florării. Ca să faci impresie proastă, cumpără florile când sunt strânse şi zbârcite, nu când stau ferm deschise… Bobocii nu cred că vor mai înflori, deci e ok să aibă cât mai mulţi. Fă furori cu un buchet doar din boboci verzi (3 sau 5), răsfiraţi, cu multă verdeaţă!

-A… te-ai prins că Lisianthusul arată mai ok când e în plină floare? Atunci chiar n-am ce să îţi fac… Ia-l şi aşa, dar ţine-l în portbagajul maşinii câteva ore, fără apă. Şi parchează la soare, te rog! Oferă-l imediat ce îl scoţi din maşină.

–  Strelitzia: tzapăăăăăă!!!!! Adică, vârful ei înţeapă, am vrut să zic. Deci cu grijă, da? Să nu te împungi! Floarea Paradisului însă nu este rudă cu Pasărea Phoenix. Această floare are nevoie de intervenţia paramedicilor, indiferent cât de proaspătă ar fi. E important să nu pui multe întrebări despre ea. Doar ia-o! Ia-o, că faci bine!

Gladiolele. Dacă ai un minim de simţ artistic, le vei evita pe cele drepte. Cele cu tulpina contorsionată sunt mult mai artistice, iar floriştii fac minuni cu ele. Vei fi cel mai iubit dintre pământeni dacă respecţi şi această recomandare. În rest, o gladiolă frumoasă nu are mai mult de 5 flori. În vârf.

– Gladiolele, fiind atât de ieftine, se oferă în buchete mari, de la 20 de fire în sus. Nu, te asigur că nu va părea bădăran. Nici nu ştii ce bine te completează, mai ales dacă eşti mai scund.

Crizantema. Asta să ceri când cauţi margarete. Sunt albe cu ceva în mijloc.

Margarete. Asta să ceri când cauţi de fapt crizanteme. Iar dacă adaugi cuvântul magic “olandeze” florarii vor fi impresionaţi şi vor şti imediat la ce te referi.

– când stai de vorbă cu un florist, întreabă-l la un moment dat de unde îşi aduce marfa. El îţi va spune imediat adresa depozitului şi pe viitor îţi vei putea lua marfă mai ieftin şi în cantităţi mai mari. Marfă olandeză, evident.

– Dacă un florar şi-a făcut bine treaba, nu-l aprecia! Adică fără tag-uri pe Facebook, O.K.? Păstrează distanţa! Poate n-ai fost tu suficient de pretenţios. Aşteaptă, că poate o dă în bară data viitoare, şi atunci o să-l faci praf.

____________________

(Acest articol este un pamflet.)