Procesul de inflorire al florilor dureaza iar timpul nu tine cu noi intotdeauna. Asa ca trebuie sa cunoastem o multime de trucuri care pot grabi inflorirea. Deschiderea fortata a florilor este o tehnica veche dar care a revenit in atentie mai ales in ultimul an.

Recrearea faimoaselor tablouri cu flori folosind flori naturale este noul curent care abuzeaza de deschiderea fortata a florilor. Florile deschise fortat, cu mana, se incadreaza perfect in acest nou „look” vintage, sauvage, decadent, dar totodata opulent. Gasim astfel lalele, trandafiri, garoafe si bujori deschise fortat din dorinta de a obtine o floare mai mare, care sa “umple” mai bine. Cu siguranta, includerea lor in aranjamentele florale de 8 Martie ii va surprinde pe clienti. Deschiderea fortata a florilor este totodata un element stilistic sau un efect special care poate sa transforme radical orice aranjament floral banal.

Spre exemplu, prin deschiderea fortata a lalelelor floristul reuseste sa scoata si mai bine in evidenta culoarea deosebita a florii si sa valorifice flori pe care alti clienti nu le-ar fi cumparat din diverse motive – fie din cauza culorii, fie din cauza ca prospetimea lasa de dorit…

Aceasta tehnica de deschidere fortata se aplica insa si in cazul trandafirilor, fiind foarte des intalnita in aranjamentele pentru nunti. In acest fel, trandafirii par mai mari, mai deschisi, ajutand la conturarea stilului “englezesc”, “garden style”.

Care flori pot fi deschise fortat?

Nu deschideti fortat florile de indata ce le-ati primit de la furnizorul de flori! Lasati-le sa se odihneasca macar o zi pentru ca petalele sa fie mai moi si maleabile, de preferinta la temperatura camerei.

Garoafele, garofitele, lalelele si trandafirii sunt usor de deschis, la fel si bobocii de crin care sunt deja colorati.

Bujorii – florile preferate ale mireselor – de multe ori ne pun in situatia de a-i deschide cu forta. Daca bobocii sunt suficient de mari, putem dezlipi petalele strans unite lovindu-i de o suprafata tare. Dupa aceea, ei pot fi deschisi cu usurinta si vor creste vazand cu ochii. O alta metoda presupune inlaturarea sepalelor si asezarea tulpinilor proaspat taiate in apa fierbinte.

Papaver nudicauleO floare mai rar folosita de floristii din Romania este macul. Papaver nudicaule (<< foto stanga) are flori rezistente, care, in vaza, tin cam o saptamana. Atunci cand trebuie sa ii folositi in cadrul unui eveniment dar nu s-au deschis complet, cu o zi inainte, inlaturati complet sepalele verzi care acopera petalele, avand grija sa nu rupeti si petalele. De asemenea, le puteti sigila tulpinile arzandu-le cu o flacara timp de 7-10 secunde.

In concluzie, florile proaspete sunt de apreciat insa nu intotdeauna ne ofera impactul pe care ni-l dorim. Atunci trebuie sa ajutam natura si sa apasam pe “repede-nainte”. Deschiderea fortata a florilor nu trebuie privita drept lipsa de profesionalism, ci din contra. Este o tehnica salvatoare.