A trecut mai bine de o saptamana de cand programul IMM Invest este pe buzele tuturor. Este acesta colacul de salvare al economiei? Sau pot creditele IMM Invest sa scoata din impas industria florilor? Desi a fost ridicat in slavi, programul IMM Invest nu este altceva decat o campanie de indatorare a antreprenorilor din Romania. Un truc ieftin menit sa asigure bunastarea sistemului bancar, furnizandu-le bancherilor noi debitori intr-o perioada in care nimeni nu isi dorea “inca un credit”.

Coronavirusul a lovit industria florilor mai tare decat alte domenii. Acum, insa, statul crede ca va putea reporni economia daca oamenii de afaceri vor primi credite pentru a-si achita alte credite (comerciale, salariale, personale etc.). Afaceristii romani, insa, probabil ca asta faceau si inainte de pandemie: sareau din lac in put si achitau un credit cu un altul… Si in loc sa iasa din datorii se afundau tot mai adanc, pana cand datoriile erau prea mari, iar firma lor “prea importanta pentru economia locala” si cu “prea multi angajati” incat sa fie lasata sa moara. Multe afaceri exista azi doar datorita creditelor. Cu toate ca bancile au pompat credite din greu in economia romaneasca, atat pentru persoane fizice cat si pentru persoane juridice, iata ca economia Romaniei este tot la coada Uniunii Europene. Cum se face ca nu putem construi o economie functionala pe baza creditelor?

IMM Invest este o cheltuiala certa, dar variabila

independenta financiaraComertul cu flori nu are o profitabilitate iesita din comun. Romanii cheltuiau cel mai putin pe flori si inainte de criza provocata de coronavirus. In plus, cererea scazuta pentru flori si faptul ca evenimentele nu se vor relua prea curand, face ca un credit IMM Invest sa fie o alegere cat se poate de neinspirata pentru florarii si organizatori de evenimente. Inca este prea devreme sa luam decizii pe termen lung. Creditele IMM Invest se acorda pe 3 sau 6 ani – o perioada de timp destul de lunga in care se pot intampla multe.

Un credit IMM Invest ar fi doar o cheltuiala certa intr-o perioada plina de incertitudini. Mai mult de atat, insa, dobanda la creditele IMM Invest este variabila, in functie de ROBOR la 3 luni. In prezent, ROBOR la 3 luni este 2,49%, dar fix cu un an in urma era 3,30%, potrivit BNR. Sa nu uitam ce impact major a avut ROBOR si asupra creditelor populatiei. Cresterea ROBOR a dus la regandirea formulei de calcul a dobanzilor pentru credite pentru a incetini majorarea ratelor.

Pe langa faptul ca o rata la un credit devine o cheltuiala certa, aceasta devine o prioritate si o grija in plus. Dependenta de banci rapeste independenta financiara. Un om de afaceri care mereu alearga la banci cand da de greu nu va fi nicioadata independent financiar. „Dreptul la banking” este un drept optional la fel ca dreptul la vot sau dreptul de a refuza vaccinarea. Dar cu ce pot fi inlocuite creditele? Cu capitalul propriu obtinut, cu rabdare, prin economisire – cea mai sanatoasa sursa de finantare.

De ce sa nu accesezi un credit IMM Invest?

  • cum sa muncesti mai putin pentru aceiasi baniflorariile si floricultura nu acopera nevoi de baza, ceea ce le face foarte vulnerabile in perioade de criza, precum pandemia de coronavirus. Bancile vor siguranta si ruscuri minime, deci vor alege sa crediteze doar afacerile “esentiale”. De altfel, primul credit IMM Invest a fost acordat unei firme care produce masti si combinezoane – produse de maxima importanta pentru siguranta cadrelor medicale si nu numai.
  • Creditele IMM Invest nu sunt “bani gratis” sau “fonduri nerambursabile”. Chiar daca in cazul creditelor de investitii, bancile pot acorda o perioada de gratie de maxim 18 luni, creditele din acest program au costuri semnificative. Vezi simularea pentru un credit de 100.000 lei.
  • Creditele purtatoare de dobanzi scad productivitatea muncii – te obliga sa muncesti de doua ori pentru aceiasi bani. Altfel spus, un credit iti fura unul sau mai multi angajati – tu ii platesti, dar ei muncesc de fapt pentru profitul bancii. Se naste o situatie absurda pe care niciun antreprenor nu ar trebui sa o tolereze. Afacerile cu flori necesita multa munca fizica si creativitate. Munca unui florist nu poate fi inlocuita de un robot, deci este putin probabil ca un credit sa contribuie la cresterea productivitatii in acest domeniu.
  • Pentru a beneficia de un credit IMM Invest, banca creditoare va cere numeroase garantii si va controla toate incasarile din conturile pe care le ai deschise la ea. Nu vei mai avea libertatea sa decizi felul in care te folosesti de banii incasati, deci nu vei putea amana nicio plata pe care o datorezi bancii.
  • Fiind un credit garantat de stat, in cazul in care ajungi in imposibilitate de plata, statul va putea intra in posesia bunurilor ipotecate.
  • Firmele care acceseaza un credit prin programul IMM Invest vor fi controlate pentru a se verifica felul in care au fost utilizati banii. Nu este un secret faptul ca firmele din Romania nu sunt 100% transparente si corecte, iar cifrele din documentele contabile nu au nicio legatura cu realitatea… Daca nu ai o contabilitate impecabila, stai departe de credite! Poate ca vei reusi sa pacalesti banca prin cifrele frumoase din acte, insa minciuna are picioare scurte… Cu minciuna, nu ajungi departe!

Pandemia de coronavirus nu s-a sfarist, ci ar putea avea un al doilea val

coronavirusPatronii care au sarit primii pe platforma IMM Invest fie sunt prea optimisti, fie sunt prea disperati. Ei nu iau in calcul un al doilea val al pandemiei care ar putea aduce din nou masuri restrictive. Cand in economie functioneaza doar afacerile care acopera nevoile de baza ale oamenilor, banii nu circula, iar celelalte companii, in lipsa profitului, ajung la mila statului.

In momentul de fata, asistam la un interventionism fara precedent al statului in economie. Cererea si oferta nu se mai intalnesc in mod firesc. Economia este distorsionata si deformata, inclusiv prin programul IMM Invest. Teama si suspiciunea oamenilor au schimbat mult “normalitatea” in care traiam. Nimeni nu isi poate face planuri dincolo de ziua de maine… Asadar, contextul economic este cat se poate de neprielnic pentru indatorare, chiar si pe termen scurt. Riscurile s-ar putea sa fie mai mari decat beneficiile. Iar faptul ca statul acopera costul dobanzii pana la 31.12.2020 este praf in ochi.

Cum sa treci de pandemie daca ai o florarie? In primul rand, nu te indatora! In al doilea rand, asteapta! Nu te grabi sa iei decizii pe care s-ar putea sa le regreti mai tarziu. In al treilea rand, ia in calcul munca de acasa si tine legatura cu clientii tai prin intermediul paginii de Facebook. In aceasta perioada, supravietuirea este mai importanta decat „imbogatirea”. Pentru mai multe strategii, nu ezita sa citesti GHIDUL DE SUPRAVIETUIRE pentru floristi in care am detaliat 10 moduri in care iti poti sustine afacerea cu flori in aceasta perioada.