Plante înflorite în prag de sărbători?
Iată o idee care încă se chinuie să găsească un loc comfortabil în mintea clientului român. Plantele sunt de obicei asociate cu primăvara, cu anotimpul cald, cu soarele şi căldura verii… În plus, experienţele neplăcute din anii anteriori, când au pierdut prea repede o plantă „de sezon”, îi fac să pună semnul egal între plante şi… risipă.

Această atitudine greşită, perpetuată, pe termen lung, va afecta vânzările tuturor, în lanţ. Ce ar fi de făcut? Surprindeţi-vă clienţii cu un display creativ şi realizaţi diverse aranjamente care să îi convingă de faptul că plantele naturale se pot integra foarte frumos în decorul de Crăciun. (Sper ca imaginile de mai jos să vă inspire.) Şi nu în ultimul rând, reamintiţi-le clienţilor cum să aibă mai multă grijă de plantele Crăciunului!

Steaua Crăciunului / Poinsettia (Euphorbia pulcherrima)

– Este o plantă tropicală, originară din Mexic şi America Centrală.
– Are nevoie de multă lumină. Îi place să stea în bătaia soarelui, deci nu o ţineţi la umbră. Probabil că ştiţi deja că planta are nevoie de zile mai scurte toamna, când e bine să o ţineţi la întuneric de la ora 18 la ora 8 dimineaţa.
– Nu o udaţi excesiv, ci lăsaţi ca pământul să se usuce la suprafaţă între două udări.
– Feriţi-o de curenţi de aer rece. De asemenea, schimbările bruşte de temperatură o pot afecta, determinând căderea frunzelor.
– Nu o ţineţi planta cu frunzele lipite de un geam rece – riscaţi să o pierdeţi.
– Pentru o perioadă de înflorire cât mai lungă, menţineţi temperatura între 18-24 de grade Celsius pe timpul zilei. Noaptea, temperatura poate coborâ până la 15 grade Celsius.

După Crăciun:

–  Ianuarie – Martie – continuaţi să udaţi planta când pământul se usucă la suprafaţă.
Aprilie – reduceţi frecvenţa udărilor şi menţineţi planta într-un loc răcoros (15 grade Celsius)
Mai – la mijlocul acestei luni, tăiaţi tulpinile şi mutaţi planta într-un ghiveci cu pământ nou. Va da lăstari noi în curând.
Iunie-August – planta poate fi mutată afară. Administraţi îngrăşământ şi tăiaţi lăstarii inestetici.
Septembrie – mutaţi planta în interior, la un geam luminos.
Octombrie – asiguraţi plantei cel puţin 10 săptămâni cu zile scurte, pentru a încuraja înflorirea.
–  Noiembrie – Decembrie – la sfârşitul lunii noiembrie puteţi renunţa la întunericul artificial şi ar trebui să vedeţi deja primii boboci. De la mijlocul lunii decembrie puteţi să renunţaţi şi la fertilizarea bilunară.
Punct şi de la capăt…

2. Cyclamen (Cyclamen persicum)

DSC00498Pe o stradă din Barcelona am văzut pentru prima dată un covor din flori de Cyclamen, la început de martie – erau superbe şi mi se părea atât de neobişnuit, după ce ani la rând am fost obişnuit să văd aceste plante doar în florărie!

Cyclamenul provoacă mari bătăi de cap, nu doar cumpărătorului final, ci şi floriştilor. În Nr.20 al revistei FLORISTS ONLY am aflat că aceasta este mai mult o plantă de exterior, aşa că, pentru a-i scuti pe clienţi de aşteptări false şi pentru a-i ajuta să accepte mai uşor sfârşitul iminent al plantei lor, e mai bine să spuneţi adevărul.

 Condiţiile ideale:
– Un loc însorit, dar nu în bătaia soarelui.
– Temperatura camerei îi convine, dar va ţine mai mult într-un loc răcoros, la 13 grade Celsius.
–  Când florile şi frunzele încep să se lase, este un semn clar că planta are nevoie de apă. Nu o udaţi excesiv, decât atunci când simţiţi că pământul e cam uscat. După 5 minute de la udare, aruncaţi apa rămasă în tăviţa de scurgere a ghiveciului.
–  Evitaţi să udaţi centrul plantei. Poate provoca putrezirea tulpinelor.
–  Îndepărtaţi florile moarte prin smulgere.
– Administraţi îngrăşământ din două în două săptămâni. Prea mult îngrăşământ, însă, poate stimula creşterea frunzelor, nu înflorirea.

3. Crăciuniţele / Cactusul de Crăciun (Schlumbergera)

Pe cât de nepretenţios, pe atât de frumos în perioada lui de înflorire! Poate de aceea este un cactus des întâlnit în casele românilor. Ce ar trebui să ştiţi despre el(e):
–  Creşte bine într-un amestec de turbă cu nisip.
– Udaţi moderat şi reduceţi frecvenţa udărilor în perioada de repaus, adică după ce au căzut florile.
–  Administraţi îngrăşământ o dată pe lună în perioada de creştere.
– Perioada principală de înflorire este septembrie – decembrie, dar e posibil să înflorească şi de două ori pe an. Are nevoie de zile scurte şi temperaturi de 12-15 grade pentru a înflori.
– În perioada de înflorire, mutarea plantei poate determina căderea bobocilor.

Fotografii: (C) Floradania