UPDATE – 06.05.2020 – Documentele prin care puteti solicita indemnizatia de somaj tehnic aferenta lunii aprilie se pot depune pana in data de 10 mai. Descarcati cererea de pe site-ul aici.gov.ro si incarcati-o din nou, completata impreuna cu celelalte documente solicitate, in functie de natura persoanei juridice sub care va desfasurati activitatea economica. Evident, de acest aspect se poate ocupa si contabilul.

Se vor deschide florariile dupa 15 mai?

Ministrul muncii, doamna Violeta Alexandru, a precizat ca unele sectoare puternic afectate de pandemia de coronavirus ar putea beneficia in continuare de somaj tehnic. Firmele care isi vor reincepe activitatea dupa 15 mai, insa, ar putea fi sprijinite prin acoperirea unei parti fixe din salariile angajatilor. Ajutorul financiar ar urma sa scada treptat, pe masura ce firmele dau dovada ca isi pot sustine singure activitatea. Comertul cu plante si flori a fost unul dintre cele mai grav afectate de noul coronavirus.

Redeschiderea florariilor va fi posibila, insa profitabilitatea ramane sub semnul intrebarii, mai ales ca vom avea un sfarsit de an scolar atipic. Chiar daca guvernul trimite semnale de relaxare, nu trebuie sa pierdem din vedere faptul ca numarul celor infectati cu coronavirus este in crestere. Relaxarea din 15 mai are ca obiectiv ridicarea presiunii de pe bugetul de stat pe care o exercita mediul privat. Guvernul spera ca dupa aceasta data oamenii sa revina la munca in mod fortat. Dar oare vanzarile vor acoperi toate costurile? Fiecare florist trebuie sa analizeze cel mai pesimist scenariu si sa raspunda in dreptul sau. Pana la urma, toti lucram cu cifre diferite.

Totusi, principala problema nu este mediul privat, ci tocmai aparatul de stat care nu a facut niciun sacrificiu – nu a redus povara pensiilor speciale, nu si-a trimis o parte din bugetari in somaj tehnic si nu a facut disponibilizari. Astfel, guvernantii ii transforma inca o data in tapi ispasitori pe antreprenorii care-i duc in spate. Ce solutie au gasit conducatorii nostri pentru a ne scoate din impas? IMM Invest – o frectie la picior de lemn – adica un program de indatorare, prin care oamenii de afaceri devin inca o data sclavi ai bancilor.

——

elefant.ro

Pe 16 martie a fost decretata starea de urgenta pe teritoriul tarii noastre, iar de atunci, multi floristi au ales sa stea acasa. Chiar daca vremea de afara este tot mai ademenitoare, iar sarbatorile ce se apropie dau nastere unor sperante si iluzii, inca nu putem renunta la distantarea sociala. Unele florarii insista sa ramana deschise expunandu-se riscului de contaminare cu noul coronavirus. Oare profitul obtinut de acesti antreprenori va fi mai mare decat plata Covid-19 pe care o vor primi floristii care au ales sa stea in somaj tehnic, in siguranta?

Daca ti-ai suspendat temporar activitatea, fie ca PFA, II sau SRL, mai ai inca doua zile la dispozitie pentru a depune actele la AJOFM (Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca) sau MMANPIS (Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala). In cele ce urmeaza, iti prezentam pe larg tot ce trebuie sa stii despre somajul tehnic, inclusiv cati bani iti va da statul.

Cum soliciti plata indemnizatiei de somaj tehnic ca SRL?

Florariile si organizatorii de evenimente care functioneaza in baza unei societati comerciale cu raspundere limitata (SRL), sunt nevoiti sa depuna documentele pentru somas tehnic la AJOFM. Ce documente trebuie trimise?

 • o declaratie pe proprie raspundere
 • o cerere
 • o lista cu angajatii care vor intra in somaj tehnic

Dar cel mai simplu este sa accesezi aici.gov.ro si sa selectezi “Procedura acordare somaj tehnic potrivit OUG nr. 30/2020 modificata prin OUG nr. 32/2020”. Bine de stiut: cererile se pot completa online, insa trebuie sa descarci Acrobat Reader! Nu deschide formularele .pdf in browser (in programul folosit pentru a naviga pe Internet), ci cu ajutorul programului amintit. De asemenea, salveaza fisierele cu numele firmei tale.

Cum soliciti plata Covid-19 ca PFA?

depunere acte somaj tehnicMulti floristi au afaceri de familie si isi desfasoara activitatea ca P.F.A. (Persoana fizica autorizata), I.I. (Intreprindere individuala) sau I.F. (intreprindere familiala). Daca nu ai un contabil care sa te sfatuiasca si sa te indrume in aceasta perioada, pe floristsonly.ro gasesti clarificari ale celor mai importante aspecte.
Stiai ca poti sa primesti bani de la stat cat timp stai acasa din cauza coronavirusului chiar daca esti PFA cu norma de venit?

Pentru a depune actele pentru somaj tehnic, intra fie pe siteul amintit mai sus – aici.gov.ro – fie pe siteul mmanpis.ro – unde toti pasii pe care trebuie sa ii urmezi sunt explicati foarte clar.

Foloseste un laptop sau un computer pentru a trimite documentele cerute prin e-mail. De asemenea, inainte de a completa actele, fotografiaza-ti cartea de identitate si un extras de cont recent, de la banca. Atentie! Daca nu ai un cont bancar deschis pentru PFA, II sau IF, du-te si deschide unul pentru ca in acel cont se va vira plata Covid-19.

(Cum vei afla ca ai primit plata Covid-19? Cele mai multe banci au aplicatii pentru mobil asa ca vei afla din aplicatia de mobile banking cand iti intra banii in cont.)

O alta problema s-ar putea ivi la semnarea documentelor. Poti folosi o semnatura electronica creata chiar in Adobe Reader sau un ID digital. Suna complicat? Este mult mai simplu decat pare! Completeaza mai intai toate spatiile goale, mai putin campul dedicat semnaturii. La final, dupa ce ai atasat toate imaginile, apasa pe campul “Semnatura” si vei avea ocazia sa iti creezi o semnatura digitala – ID digital.

 • selecteaza “Configurare ID digital nou”;
 • bifeaza optiunea “Creare ID digital nou”;
 • la pasul urmator, opteaza pentru “Salvare in fisier”;
 • completeaza campurile libere, iar la ultima cerinta, selecteaza “Semnaturi digitale”;
 • in urmatoarea fereastra trebuie sa introduci o parola, pe care va trebui sa o reintroduci atunci cand vei semna in final documentul.

Daca toti acesti pasi ti s-au parut mult prea complicat de urmat, in fisierul .pdf ai posibilitatea de a incarca fotografii cu cererea si declaratia pe propria raspundere scrise de mana pe o coala de hartie si semnate tot de mana. Te sfatuim totusi sa ceri ajutorul unui membru al familiei care este mai experimentat in manuirea calculatorului.

Ce suma de bani vor primi floristii aflati in somaj tehnic?

Poate ca ai auzit deja din alte surse faptul ca indemnizatia pentru somaj tehnic sau plata Covid-19 reprezinta 75% din salariul brut. Totusi, exista si o limita maxima. Indemnizatia de somaj poate fi cel mult egala cu 75% din salariul mediu brut pe tara, care este 5.429 lei. Asadar, indiferent de salariul declarat pe cartea de munca, poti primi in cont cel mult 4.071,75 lei brut / 2.381 lei net. (Desigur, aceasta mentiune ii vizeaza in special pe patronii de florarii sau agentii de organizari evenimente care au salarii mari in contractele individuale de munca.)

Cat este indemnizatia de somaj tehnic pentru PFA la norma de venit?

pfa incaseaza indemnizatia de somaj tehnicPersoanele fizice autorizate (PFA) care isi declara veniturile in sistem real sau sunt impozitate la norma de venit beneficiaza de o indemnizatie de somaj tehnic egala cu 75% din salariul mediu brut. Mai exact: cca. 2.381 lei net.

De ce nu s-a tinut cont de norma de venit? Din cauza inegalitatilor care ar fi putut sa apara, dupa cum vei vedea. Normele de venit sunt stabilite la inceputul fiecarui an si pot sa difere de la un judet la altul si de la o localitate la alta chiar si pentru acelasi obiect de activitate. Spre exemplu:

 • norma de venit pentru comert cu flori in Bucuresti in 2020 este 27.000 lei/an;
 • norma de venit pentru florarii din Bihor in 2020 este 29.000 lei;
 • norma de venit pentru comerciantii de flori din Constanta in 2020 este 35.780 lei;
 • norma de venit pentru floristii din judetul Teleorman in 2020 este de doar 24.960 lei;
 • norma de venit pentru PFA in judetul Cluj – cod CAEN 4776 – este 35.900, iar pentru cod CAEN 4789 este 25.800 lei.
[/fusion_text]

depurtat.ro

Asadar, ce s-ar fi intamplat daca indemnizatia de somaj tehnic ar fi reprezentat 75% din norma de venit? Fiecare florist sau organizator de evenimente care a optat pentru impozitarea pe baza normei de venit ar fi incasat o suma diferita, in functie de regiunea geografica si marimea localitatii in care isi are sediul social. Drept urmare, ar fi existat o mare discriminare pe criterii geografice. Evident, ar fi fost avantajati in acest context PFA-urile cu norme de venit mai mari, cum sunt cele din Cluj-Napoca sau Constanta.

Indemnizatia de somaj tehnic (plata Covid-19) pentru PFA-ruile din industria florilor, in varianta finala, este cu mult mai mare decat procentajul de 75% din norma de venit:

 • in Bucuresti – 75% din 2.250 lei – 1687,50 lei – castiga 693 lei in plus;
 • in Bihor – trei sferturi din 2416,66 lei – 1812,50 lei – primesc cu 568 lei mai mult;
 • in Constanta – 2981,66 ar fi fost salariul net luat in calculul indemnizatiei de somaj tehnic – 2236,25 lei – sunt in castig cu doar 144 lei;
 • in judetul Teleorman – indemnizatia de somaj tehnic pentru floristii impozitati la norma de venit va fi 1560 lei – vor primi cu 830 lei mai mult in urma cotei unice;
 • in Cluj-Napoca – 2243,75 ar fi fost indemnizatia de somaj tehnic pentru cod CAEN 4776, iar pentru cod CAEN 4789 – 1612,50 lei, ei fiind si cei mai favoriazati de cota unica aplicata pentru PFA si alte categorii speciale de salariati.

Cat va fi plata Covid-19 pentru luna martie? In functie de data de la care ti-ai incetat activitatea. Daca ultimul raport Z al casei de marcat a fost in 15 martie, atunci poti depune cererea cu data de 16 martie. In acest caz, vei primi in cont in jur de 1190 lei.

Cat va fi indemnizatia de somaj tehnic pentru un angajat cu salariul minim pe economie?

solicitare indemnizatie de somaj tehnicTrei sferturi din salariul brut (supus impozitarii si retinerilor la sursa). Nu este o noutate pentru nimeni faptul ca, in vremurile bune, majoritatea antreprenorilor au ales sa scada cat mai mult povara fiscala asupra firmei lor. Deci, au preferat sa plateasca cat mai putine taxe pe forta de munca, ceea ce a mentinut salariile romanilor aproape de cel mai mic nivel din Uniunea Europeana. Potrivit unui studiu realizat de Guvernul Romaniei, aproape un sfert din numarul angajatilor din Romania munceau pe minimul pe economie in 2019 (1,37 milioane), potrivit Radio France. Pana acum, peste 1 milion de angajati din mediul privat au intrat in somaj tehnic, iar cei platiti cu salariul minim pe economie vor primi cca. 1670 lei.
Poti sa soliciti plata Covid-19 chiar daca ai lucrat in aceasta perioada?

In cazul firmelor cu mai multi angajati, in care doar o parte din personal a intrat in somaj tehnic, se poate depune cererea pentru plata indemnizatiei de somaj tehnic conform procedurilor de mai sus. In cazul in care esti PFA, II sau IF si ai continuat sa lucrezi si in perioada starii de urgenta, statul se bazeaza pe onestitatea ta si spera ca nu vei solicita plata Covid-19 daca pe tine nu te-a afectat epidemia de coronavirus. Aceasta facilitate este oferita celor care au avut curajul sa respecte distantarea sociala si sa isi suspende activitatea economica fara a sti ce le va aduce ziua de maine.

Deci, nu solicita plata indemnizatiei de somaj daca ai lucrat! Nu pune si mai multa presiune pe bugetul si asa deficitar! Faptul ca nu ai avut profit din munca prestata in timpul starii de urgenta nu te indreptateste sa soliciti plata Covid-19 care li se cuvine celor care chiar si-au intrerupt de tot activitatea.

Floristii care si-au inchis florariile ar putea fi cei mai castigati!

designer floral in somaj tehnicEste deja cunoscut faptul ca epidemia de coronavirus a afectat industria florilor la nivel global. Cererea pentru flori s-a evaporat, oamenii indreptandu-si toata atentia spre nevoile de baza. In timp ce lumea s-a retras in case cautand sa se protejeze si sa evite interactiunile inutile, unii antreprenori din domeniul floristic si-au continuat activitatea. Desigur, multi ne intrebam daca s-ar fi meritat sa lucram in continuare… Cel mai bine ar fi sa facem un mic calcul; o simulare:

Cate flori trebuie sa vinzi intr-o luna pentru a lua acasa un salariu de 2381 lei (echivalentul platii Covid-19)?

4.071,75 lei brut/luna se traduce in minim 135,7 lei profit zilnic. La o profitabilitate medie de 30%, inseamna ca ai nevoie de o vanzare minima pe zi de 452 lei doar pentru a duce acasa echivalentul platii Covid-19 acoperite de stat. Pentru acoperirea salariului ai nevoie de 9 clienti care sa cumpere de minim 50 lei in fiecare zi sau 270 de clienti pe luna. Cifre greu de atins atata timp cat strazile raman pustii. Iar daca oferi si livrare la domiciliu, trebuie sa vinzi si mai mult pentru a obtine acelasi profit, avand in vedere costurile generate de transport.

In concluzie, cei mai castigati floristi sunt cei care au stat acasa! Ei nu au fost nevoiti sa lucreze de doua ori pentru aceiasi bani. Nu si-au blocat banii in marfa. Nu au alergat prin tot orasul pentru a livra putinele comenzi primite online. Si au contribuit la incetinirea raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2.

Dragi floristi, totul va fi bine!

Pandemia de coronavirus ne-a luat prin surprindere pe toti. Nimeni nu se astepta ca lucrurile sa ia o asemenea intorsatura. Criza economica provocata de coronavirus este cu mult mai dramatica decat criza economica din 2008. In plus, antreprenorii din domeniul floristic au afaceri cu anumite particularitati, perisabilitatea fiind principala problema. Unii au investit mai mult decat altii. Unii sunt producatori de flori si nu au unde sa le vanda. Ganditi-va doar la sezonul de bujori care este aproape compromis! Altii avem nunti amanate sau chiar anulate.

Cei care au ales sa stea acasa nu inseamna ca nu iubesc suficient de mult florile si ca nu isi doresc ca oamenii sa se inconjoare cu flori, indulcindu-si astfel zilele in mijlocul necazului. Dar orice livrare la domiciliu prezinta riscul de a raspandi coronavirusul. De fiecare data cand iesim din casa de expunem. Faptul ca nu faci livrari in aceasta perioada este de apreciat si de admirat – inseamna ca iti pasa de ceilalti si ca nu te gandesti doar la profitul tau.

ghid de supravietuire covid 19

Crezi ca iti vei pierde clientii daca nu vei lucra de Pasti? Nu te ingrijora! Maine, 10 aprilie, vom publica un GHID DE SUPRAVIETUIRE pentru toti antreprenorii din domeniul floristic! Vei afla ce trebuie sa faci pentru a-ti putea relua activitatea in forta!