Cele mai cunoscute florării online din Romania au datorii de peste 2,6 milioane de euro, generează vânzări de peste 5,5 milioane de euro şi au declarat un profit cumulat de doar 10% din cifra de afaceri. Raportat la mărimea afacerii, profitul declarat este atât de mic încât ne punem întrebarea: “Ce îi mai motivează pe proprietarii lor să le mai menţină în funcţiune?”.

Dacă eşti curios care sunt TOP 5 florarii online din Romania şi ce vânzări generează aceste site-uri, citeşte mai departe!

În continuare vom compara bilanţurile depuse în 2014 de firmele care deţin primele 5 florării online (asa cum apar ele la o simpla cautare pe Google) şi vom prezenta câteva aspecte neatinse ale comerţului cu flori online:

DATORII IMENSE

De datorii poţi fugi, dar nu te poţi ascunde, aşa că într-un bilanţ, rubrica “DATORII” conţine cifrele cele mai puţin alterate.

În ordinea descrescătoare a datoriilor:

 1. magnolia.ro – SC. COMGABY MOLN SRL – 5.850.490 lei (1,28 milioane EUR)
 2. florariairis.ro – SC FLORARIA IRIS SRL – 2.904.159 lei (638.000 EUR)
 3. comenzibuchete.ro – SC FLOR DE LOS ANDES SRL – 1.719.260 lei (377.000 EUR)
 4. floridelux.ro – SC Online Business Develpoment SRL – 1.325.636 lei (291.000 EUR)
 5. floria.ro – SC. FLORIA NETWORK SRL – 106.004 lei (23.000 EUR)

dollar-exchange-rate-586408_640Datoriile, în marea lor majoritate, sunt purtătoare de dobândă.
Florăriile din TOP 5 aveau împreună, la finalul anului 2014, datorii în valoare de 11,9 milioane lei (2,6 milioane EUR). Dacă presupunem că dobânda anuală este de 10% vom constata faptul că aceste cinci firme se luptă să scoată din circulaţie cca. 1,2 milioane de lei (261.000 EUR) pentru a-i da creditorilor (în special băncilor). Cu aceşti bani, o bancă poate achita salariile a 40 de angajaţi timp de un an!!!

Interesant, nu-i aşa? Din cele 5 firme, 9 angajaţi au muncit tot anul 2014 pentru a achita salariile a cel puţin 40 de bancheri, timp de un an!

Regula de aur pare să fie aceasta: cu cât o societate comercială este mai mare, cu atât este mai îndatorată. Marile societăţi comerciale nu s-au dezvoltat sănătos – prin răbdarea patronului de a acumula capital din profitul obţinut – ci pe bani nemunciţi, pe credite. Ne-am bucura să aflăm că acest lucru nu se aplică în cazul florăriilor online. Până atunci, ca să te lupţi cu aceste florării, trebuie să fii nebun, lacom sau… ambele. Nu te poţi strecura printre aceste florării online decât dacă ai acces la o sursă de finanţare/creditare mai generoasă decât a lor. Cu alte cuvinte, nu poţi schimba această ierarhie decât dacă te îndatorezi mult şi bine, poate chiar pe viaţă.

Nu ştiu cum gândeşti tu, dar eu prefer să mă culc liniştit, fără să ştiu cum e să ai datorii de 5 milioane de lei. Prefer să mă trezesc mâine dimineaţă fără să fiu stresat de gândul că “trebuie să scot 1600 lei de undeva ca să îmi plătesc dobânda la bancă. Dobanda doar pentru o zi!”

(Eşti curios să afli câţi angajaţi din firma ta muncesc doar pentru DOBÂNDA generată de datoriile societăţii comerciale pe care o gestionezi? Află raportul dintre dobânda anuală şi cifra de afaceri pe angajat. Sau dobânda anuală (DAE) x nr. angajaţi / cifra de afaceri anuală.)

more-687241_640Spre deosebire de o florărie, o bancă nu satisface nevoi reale, ci doar alimentează setea de bani nemunciţi, lăcomia şi teama de nemulţumire. Fiecare florărie (sau fiecare afacere) construită pe CREDITE nu face decât să alimenteze ciclul datoriilor, achitând salariile unor oameni neproductivi, a căror singură preocupare este aceea de a menţine cât mai mulţi oameni în datorii generatoare de dobândă. Chiar in timp ce citesti aceste randuri, fiecare bancă se luptă pentru fiecare copil, poate chiar pentru copilul tău, pentru a-şi plăti angajaţii din munca lui, din sudoarea feţei lui, obligându-l să muncească de două ori pentru aceiaşi bani. Toţi cei implicaţi în sistemul bancar se hrănesc doar din bani nemunciţi. Îţi surâde ideea?

Banii nemunciţi sunt o momeală extrem de periculoasă. Oamenii de afaceri, inclusiv florarii, nu se tem de Dumnezeu cat se tem de cei care, prin accesarea unui credit, ar putea sa le ia locul. Sistemul bancar este primul care exploatează această teamă… prin simplul fapt că “ne vede aşa cum suntem!”.

VÂNZĂRI MARI cu puţin peste 100 de angajaţi

În ordine descrescătoare a cifrei de afaceri (a vânzărilor) din 2014:

 1. magnolia.ro – SC. COMGABY MOLN SRL – 12 milioane lei (59 angajaţi)
 2. comenzibuchete.ro – SC FLOR DE LOS ANDES SRL – 4,5 milioane lei (7 angajaţi)
 3. florariairis.ro – SC FLORARIA IRIS SRL – 3,7 milioane lei (37 angajaţi)
 4. floridelux.ro – SC Online Business Develpoment SRL – 2,6 milioane lei
 5. floria.ro – SC. FLORIA NETWORK SRL – 2,5 milioane lei

La finele anului 2014, aceste firme aveau în total 112 angajaţi. Rulajele sunt mari, dar costurile scăpate de sub control micşorează profitul.

hand-517114_640PROFIT INFIM

Floria a incheiat anul 2014 cu cel mai mic profit din TOP 5 – sub 1000 de euro, la o cifra de afaceri de 2,5 milioane lei. Floraria Magnolia, cea mai indatorata din TOP 5, a avut un profit net de doar 5% din cifra de afaceri.

În ordine descrescătoare a profitului NET  declarat in 2014

 1. magnolia.ro – SC. COMGABY MOLN SRL – 211.394 lei (cca. 46.500 EUR)
 2. floridelux.ro – SC Online Business Develpoment SRL – 139.700 lei (30.000 EUR)
 3. comenzibuchete.ro – SC FLOR DE LOS ANDES SRL – 117.835 (26.000 EUR)
 4. florariairis.ro – SC FLORARIA IRIS SRL – 11.359 lei (2500 EUR)
 5. floria.ro – SC. FLORIA NETWORK SRL – 3925 lei (850 EUR)

Ce putem învăţa de la florăriile online din TOP 5?

 1. Decât o afacere scăldată în datorii şi cu profit infim, mai bine o afacere fără datorii, dar cu profit mai mare.
 2. Decât vânzări mari cu mulţi angajaţi, dar profit mic, mai bine vânzări mai mici cu mai puţini angajaţi, dar cu profit mai mare.
 3. Într-o afacere cu datorii sau credite mari, câteva persoane nu contribuie la profitabilitatea afacerii, ci muncesc doar pentru dobândă, pentru profitul creditorilor (băncilor); pentru salariile bancherilor. (Indirect, fără să-ţi dai seama, o parte din angajaţii firmei devin angajaţii băncilor.)
 4. Într-o afacere cu datorii/credite mari, DOBÂNDA (profitul bancherilor/creditorilor) poate fi mai mare decât PROFITUL afaceristului. Când nu trebuie să achiţi dobândă nimănui, tot profitul ţi se cuvine!
 5. Managementul unei afaceri (cu flori) se transformă treptat în managementul datoriilor.
 6. Oamenilor de afaceri le place să complice lucrurile în loc să le simplifice. Oamenii de afaceri îşi complică vieţile, în loc să le simplifice. Mai complicat, mai complex şi mai ramificat nu înseamnă neapărat mai bine

Dacă pe fruntea fiecăruia ar scrie suma datoriilor pe care le duce în spate, pe cine ai aplauda cu frenezie?